ÚVOD   DÍLY   MAPA   BLOG  


Švarná Hanka a tofu v Kelči
Expedice Valachy 2020, den sedmnáctý, 17. 8. 2020

Dalších několik dní uběhlo rychle. Dokončili jsme okruh Beskydy – Lysá hora, navštívili tetu Ažku v Kelči, ulehli se střevní chřipkou, naštestí s lehkým průběhem, vůdce expedice, tedy já, oddělal řetěz, kazetu a převodníky a kromě toho pořád prší.



13.8. bylo ještě hezky. Vydali jsme se dokončit okruh okolo Lysé hory. Minule jsme zvládli vyjet na Lysou, ale na výjezd na protější hřeben už chyběly síly. Kvůli zbylým 5 kilometrům navíc jsme dnes ujeli skoro třicet kilometrů, abychom celý okruh dokončili. Motivací pro holčičky byla jako vždy hospůdka. Tentokrát Švarná Hanka, nejstarší chata v Beskydech. Stoupání z Masarykova údolí na Bílý kříž bylo dost drsné, ale zvládli jsme to. Týnka šlapala, jako by měla elektrokolo, Majda se nenechala zahanbit. Já supěl na chvostě. Pája s bolavým krkem trávila čas v Hrozenkově, ale prý se to už lepší a v den odjezdu domů bude zcela zdravá.

Z hřebene jsou krásné vyhlídky na Lysou horu, Beskydy, Javorníky a Malou Fatru. Před Švarnou Hankou cedule „pro nedostatek vody dnes celý den zavřeno.“ To jsou okamžiky, kdy se já jako otec musím vypořádat s krizovou situací, kdy pro děti umírající hladem a žízní musím vymyslet krizový plán. Tentokrát to nebylo tak těžké – o kousek dál na Gruni je restaurace Charbulák. Tam se nám podařilo občerstvit, ale další část plánu úplně nevyšla. Místní sjezdovka je prudká a celou sjet se nám na kolech nepodařilo. Nicméně celí šťastní jsme plánovaný okruh dokončili a protože jsme byli ještě plní sil, vyjeli jsme si na Ondřejník. Kopec je to poněkud vysoký, ale vyhlídka na Lysou horu nádherná.

Protože má náš smíšený tým poměr 3:1 ve prospěch žen, podařilo se slabšímu pohlaví prosadit mezi vyjížďkami odpočinkové dny. Na můj názor, že odpočívat budeme v důchodu, případně v hrobě, nikdo z žen a dívek nebere ohled. Proto jsme následující den nejeli na kolo, ale byli jsme navštívit tetu Ažku v Kelči. Kelč je vesnička v podhůří Hostýnských vrchů a je to také rodiště slavného režiséra Vojtěcha Jasného. Kdo neviděl film Všichni dobří rodáci, ať to honem napraví.

Teta Ažka není tak úplně moje teta, stejně jako její dcera Hanka není má sestřenice. Ale teto jí říkám, protože mne zná od mého narození, kdy dělala v kojeneckém ústavu a moje maminka mne tam na chvíli odložila, protože si potřebovala odpočinout. Ostatně, kdo by se nad tím pozastavoval, neví ještě, na co se má maminka ptala lékařů hned po mém narození v době, kdy po ulicích jezdily tanky ruských okupantů, ale to vám třeba prozradím někdy jindy. Rozhodně to nebylo obvyklé: „Je to chlapeček, nebo holčička?“

Teta Ažka má bezlepkovou dietu a má skorosestřenice Hanka je vegetariánka a zachraňuje planetu. Tentokrát, když přijela Hanka do Kelče, byla velmi rozčarovaná z toho, že v místním obchodě nemají tofu. O tofu vím jen, že je to fermentovaná hmota bez chuti, kterou zbožňují v Japonsku, ale místní vietnamský obchodník o tofu v životě neslyšel. To mi připomíná – všimli jste si také, že Vietnamci ve večerkách se už ani neobtěžují mluvit česky, zírají do mobilu nebo sledují vietnamskou televizi a ani nepozdraví?

Teta Ažka nám udělala výborné bezlepkové řízky a lepkovou buchtu a bylo to tak dobré, že jsme se přejedli do bezvědomí. Má sportovní dieta je v troskách! Další dva dny jsme měli neplánované odpočinkové dny, ale bezlepkové řízky za to nemohou. Zřejmě v Kačáku při koupání jsme chytili nějaký bacil a s bolestí břicha jsme strávili celý víkend.

Kdo by si myslel, že se v pondělí se někam vypravíme, je na omylu. Dětem se lenošení tak zalíbilo, že jsem je na kolo nedostal. Tak plný energie vypravil jsem se sám na hřeben Vsetínských Beskyd, přes Benešky a Soláň na Tanečnicu a tam jsem zcela zničil celou převodní soustavu. Přiznám se, na rozdíl od jiných poctivých bikerů měnil jsem řetěz na kole jen občas a to se mi teď vymstilo. Vytahaný řetěz ohobloval zuby na kazetě i převodníku a nezbývá, než věnovat další den servisu. Naštěstí jsem hřebenovku dokončil, byť už některé převody nefungovaly a následoval adrenalinový sedmikilometrový sjezd z Tanečnice do Nového Hrozenkova. Paráda!

Večer jsme oslavili narozeniny mé úžasné paní. Pája dostala nový telefon. Pokud nebude moci jít na kolo, má stejně o zábavu postaráno. Instalovat, ladit aplikace a vše další v chytrém telefonu bude muset několik dní. Kde jsou ty časy, kdy si člověk objednal domů pevnou linku a počkal si sice deset let, ale pak zapojil telefon a hned mohl volat!