ÚVOD   DÍLY   MAPA   BLOG  


Expedice je v háji
24.10.2020

Každý rok ve stejnou dobu jezdíme už 15 let na cyklistickou expedici na Šumavu. Na přelomu října a listopadu je tam totiž nejhezčí a nejstálejší počasí. Pravda, v noci už může mrznout, ale přes den je obloha blankytně modrá bez jediného mraku a teplota vystoupá ke dvaceti stupňům.


Šumava, 28.10.2005

Na kolo není dobré vyrazit bez rezervního oblečení, protože se západem slunce teplota klesá velmi rychle k bodu mrazu. To jsme kdysi podcenili s mou úžasnou paní, v době našeho seznamování. Protože jako matku svých dětí jsem si chtěl vybrat ženu fyzicky zdatnou, protáhl jsem ji na kole těmi nejdrsnějšími terény, které jsem v té době znal. Výsledkem bylo, že na Kokořínsku jsem se totálně odrovnal a na Šumavě jsem poznal, jak funguje Pavlínčino heslo „Zatnu zuby a šlapu.“

Protože jako bývalá silniční cyklistka a začínající cyklistka horská mi právě na Šumavě ukázala, jak se jezdí do dlouhých stoupání na konci vyjížďky po osmdesáti kilometrech v terénu, kdy už sil příliš nezbývá. To si tak šlapu do kopce, slyším za sebou funění a pak, s grácií se Pája pomalu sune přede mě a mizí v dáli. Pro psychiku sebevědomého bikera je tato situace velmi náročná, ale překonal jsem své ego smířen s tím, že má paní je prostě lepší, než já. Ale jen o trochu.

Nabití silou, absolvovali jsme tehdy ve slunném dni okruh, v jehož závěru jsme vystoupali k Plešnému jezeru. V triku s krátkým rukávem a v kraťasech. Když se slunce schovalo za Plechým, jsme pak sjížděli do Stožce. Cestou dolů se udělala taková zima, že když jsme si šli potom v hospodě ve Stožci dát teplou polévku, měli jsme tak zmrzlá ústa, že jsme si nebyli schopni objednat.

Na letošní podzimní prázdniny jsme naplánovali natočit do našeho seriálu Cyklotrasy (pro bikery) zbývající část Schwarzenberského kanálu s výjezdem k nejvýše položenému hradu v Čechách Vítkův kámen. Ale hlavním cílem bylo hledání ztraceného úseku kanálu na rakouském území.

Jenže, přišla druhá vlna čínské chřipky a těsně před odjezdem se zpřísnila opatření proti ní a přišel zákaz rekreačních pobytů. Tak jsme se rozhodli strávit týden v Praze a blízkém okolí. Aspoň dotočíme drsný okruh Brdy 2. Projedeme se po brdském hřebeni od Cukráku přes Černolické skály na Skalku a cestou zpět navštívíme jeskyni Koda a hrady Karlštejn a Karlík v Českém krasu. Tak kolu zdar!