ÚVOD   DÍLY   MAPA   BLOG  


Expedice ZFF 2021
2. den - 30. 05.

Květná zahrada
Sluneční paprsky se nesměle pokoušely přemoci chladné ráno ve Vizovických vrších. S očima zalepenýma jsem mířil k lince postavit na kávu, když jsem se málem přerazil o předmět, ležící uprostřed kuchyňské podlahy. Skejt! O pár chvil později přišla Majda, aby mne obvinila, že jak se snažila zakázaný předmět propašovat do auta, zapomněla si vzít housle. A že tedy neví, jak dopadne její absolventský koncert, když nemůže cvičit.



Bylo zbytečné se bránit, protože dámské osazenstvo naší expedice drží vždy při sobě. „Kdybys jí nezakazoval skejt a nechoval se jako despota, nezapomněla by Majda na housle,“ řekla Pája, která jako správná mamka brání vždy své dcery. „Jo,“ přidala se Týnka. Té je sice jen deset, ale svou starší sestru zbožňuje a pokud se jedná o spor s tátou, je zbytečné psát, na čí straně stojí.

Abych uklidnil napjatou atmosféru, pravil jsem: „Počasí dnes nevypadá příliš vábně, na kole bychom asi zmokli. Co kdybychom navštívili Libosad?“ To se setkalo s bouřlivým nadšením. Libosad, nebo také Květná zahrada v Kroměříži je významným barokním dílem zahradní architektury, tak praví encyklopedie. Ale co uvidíme na vlastní oči, na to jsme nebyli připraveni. Hned při vstupu do parku děvčata oněměla úžasem. A já taky, musím se přiznat. Vůbec nechápu, že jsem do tohoto kroměřížského parku ještě nezavítal. Nebudu popisovat víc, snad jen, že když jsme po dvou hodinách utrmáceni vyšli ven, shodli jsme se na tom, že to byl jeden z nejlepších zážitků poslední doby.

A co teprve gastro zážitek v centru Kroměříže! Už je tu zpět doba, kdy začínáme svobodně dýchat po ukrutných protipandemických opatřeních. A je nám umožněno dát si alespoň u „hladového okna“ místní specialitu. Doufám jen, že tento termín, podobně jako třeba „výjezdní doložka“ zmizí zakrátko v propadlišti dějin a nikdy se nevrátí. Tak tedy, kdo se chce v Kroměříži dobře najíst, má jistě bezpočet možností. My jsme objevili v Kovářské ulici hned dvě - Chihuahua Grill s hamburgry a mexickými specialitami (holky si daly Caesar Wrap a Beef Burrito) a byly to tak obrovské porce, že je dojídaly ještě druhý den. No a dalším potěšením smyslů byla italská zmrzlina Regio Gelato ve stejné ulici. Cestovatelé labužníci vědí, že stejná zmrzlinárna sídlí v Uherském Hradišti v Prostřední ulici a je vyhlášená stejně jako zde v širokém okolí.

Posilněni vyrazili jsme pak ještě do Podzámecké zahrady, která je spolu s Libosadem a kroměřížským zámkem chráněnou památkou UNESCO. Zcela se vyrovná pražské Stromovce. Rozlohou jistě. Unaveni zhodnotili jsme ještě stav místních trávníků, které potěší srdce ekologa, protože se nesekají a tak mohou brouci a motýli nerušeně žít. A ještě se ušetří za údržbu parku. Jen ten estetický dojem není úplně ideální. No nic, nebudu nad tím mudrovat, doba si žádá bezsásahovost. Zítra si estetický dojem vylepšíme u Novomlýnských nádrží. Objedeme je na kolech a podělíme se s vámi o tu krásu.