ÚVOD   DÍLY   MAPA   BLOG  


Expedice ZFF 2021
3. den - 31. 05.

Nové Mlýny aneb návrat do let osmdesátých
Na expedici budeme dva týdny a čeká nás natočit 4 díly Cyklotras (pro bikery). Abychom se trochu rozjezdili, než se vydáme do vysokých valašských kopců, naplánoval jsem okruh po úplné rovině kolem Novomlýnských nádrží. „Bude to jak u Neziderského jezera,“ sliboval jsem.



Turisté, kteří navštívili Indii, hovoří často o kulturním šoku. Podobný zážitek čeká návštevníky Nových Mlýnů. Hned u parkoviště ve vesnici, podle které se přehrada jmenuje, stojí vybydlená samoobsluha, hned vedle průmyslová budova s vytlučenými okny a v sousedství shluk zašlých dřevěných stavebních buněk, nesoucích honosný název Turistická ubytovna. „Kde je ta malebná jižní Morava?“ ptali jsme se s úžasem.

Cesta kolem tří nádrží Novomlýnské přehrady je dlouhá 48 kilometrů. Samotná Dolní novomlýnská nádrž působí majestátně. V dálce nad vodou se na vysokém kopci Děvíně tyčí zřícenina středověkého hradu Děvičky. Učiněná nádhera! Estetický dojem pak trochu kazí desítky starých karavanů, sloužících jako ubytování pro rybáře.

K tomu všemu jsme poblíž Strachotína zmokli, i kroupy byly. A pak, jako zázrakem to už bylo lepší a lepší. Prostřední a Horní nádrž už mají okolí mnohem malebnější, i malované sklípky tu poblíž vody naleznete. I příroda je zde hezčí, z hladiny vyčnívají ptačí ostrovy a hned za hrází projídíme zbytky lužního lesa. Poblíž bývalého Mušova znalce dějin potěší informační centrum, věnované nálezům po pobytu římských legií. Co pak příliš nepotěší, je obří Aqualand Moravia, což je oplocený komplex s tobogány a jinými atrakcemi. A také spoustou hospůdek, které jsou však za plotem a jen pro platící návštěvníky. To je také jediný úsek, kdy jedeme podél silnice po cyklostezce, jinak okruh vede naštěstí přírodou.

Na druhé straně přehrady, když už se začínáme vracet, hledíme na výstavbu luxusních rodinných domů s názvem Sluneční domy na místě bývalého prasečáku a v blízkosti obřího kravína. No, tady je opravdu možné všechno!

Zbytek cesty je pěkný, doprovázejí nás desítky vodních ptáků a do toho šplouchají vlny u břehu, prostě pohádka. V Dolních Věstonicích mineme obří Věstonickou Venuši, stojící u silnice a skrz rybářskou karavanovou vesničku dorazíme do cíle.

Možná se teď zeptáte, zda to vážně bude další díl Cyklotras a proč se sem vlastně vydat? Ano, ačkoliv obvykle jezdíme drsným terénem přes kopce a hory cestou necestou, rozhodli jsme se tento díl věnovat cyklistům rekreačním, milujícím rovinu a volné vodní plochy. Není to úplně jako u Neziderského jezera, to je pravda, ale zážitek je to skutečně nevšední.

Zítra vyrazíme do Zlína. Oslavit Den dětí a taky najít holiče, který by mne po půl roce života v lockdownu ostříhal.